17.november 2014

17. november 2014 -71 år etter

En del av mitt arbeid i prosessen med å rekonstruere kommunistenes motstandsfortelling, har vært å være en pådriver for å få iscenesatt en minnehøytidlighet/en markering som Ivar Wiggen drømmer om.

 Jeg henvendte meg til Rustkammeret i Trondheim. FAKT (Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon) ved Viggo Melhus og Steinar Hervik (Rustkammeret). De tok imot ballen. En minnemarkering, 17. november 2014. PÅ dagen 71 år etter at 9 ungdommer fra Wærdahlgruppa ble henrettet og 71 år etter at 10 fra ledelsen i Thingstadgruppa ble henrettet 19. mai, er nå besluttet. FAKT har arrangøransvar og Rustkammeret vil være vertskap i Fane og Minnehallen i Rustkammeret. Programmet vil bli ærverdig. Start: kl. 1700. Slutt: kl. 2000. Med kranse/blomsternedleggelse, æresvakt og kommandanten som sier noen ord om  kommunistenes motstandskamp ved monumentet på Domkirkegården. Det vil bli avsunget og spilt sanger kommunistene selv sang  da det røynet på. Blandt annet Brødre til sol og til frihet, Alltid Freidig når du går og Internasjonalen.

En slik minnehøytidlighet kan karakteriseres som et slags rituale eller en rite.

-/…/ den symbolske virkningsfullhet innstiftelsesritene har, det vil si den makten de har til å virke på virkeligheten gjennom å virke på framstillingen av virkeligheten. For eksempel utøver innsettelsen en helt reell symbolsk virkning idet den faktisk forvandler den vigslede personen;  For det første forvandles  andres forestilling om personen, og kanskje særlig deres oppførsel i forhold til til denne personen(den mest synlige av disse forvandlingene ligger i at en titulerer vedkommende på måter som skal vise respekt, og i at vedkommende faktisk respekteres i samsvar med titlene. For det andre forvandles personens egen forestilling om seg selv /…/

Den kan gi tilbake noe av æren som har blitt tatt fra Ivar Wiggen og alle de andre i de kommunistiske motstandsgruppene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s