Torgeir Størseth forteller

Torgeir Størseth skriver 7/12 2013

Flott at Adressa lager denne artikkelen om kommunistisk motstandskamp i Trøndelag. Jeg har i årene i Trondheim sett bildene av drepte dekke en hel vegg på partikontoret i 6.etg i Folkets hus, Thingstadgruppa og Wærdalsgruppa o.a.. Jeg kjente flere overlevende av deres kamerater, og har stor respekt for Harald Rusten, Ingeborg Holm, Arvid Falkmo og andre. Frihetskjempere som hadde «nærkontakt av 3.dje grad» med Rinnan og banden hans. Hver 1.mai hadde vi arrangement ved monumentet på Domkirkegården, og jeg har selv hatt tale der.

Far min var med i Selbu og samarbeidet med Thingstadgruppa, og etter at Thingstad og 9 andre i gruppa ble skutt på Kristiansten, sammen med klokker Morset, tok Arne Johansen over som leder. Nederst til venstre her på f.b.sida mi har jeg laget en beretning om da han, O.B.Garberg, Arthur Folden og far, Torvald Størseth, ble fotografert (!!) på et motstandsmøte i O.B.s hytte. Like etter ble Arne Johansen skutt av Rinnan, og døde av skadene, før de fikk henrettet ham. Stolt historie, som dessverre ikke fikk sin rettmessige plass i offentligheten på grunn av den kalde krigens motsetninger. Nå er det sent, men ikke for sent å bringe disse heltegjerningene i kampen for Norges frihet og mot nazismen fram i lyset og gi dem den heder de fortjener!

På Torgeir Størseths facebookside, https://www.facebook.com/notes/torger-størseth/motstandsmøte-under-krigen/10151465513526557 kan man også finne følgende fortelling:

Motstandsmøte under krigen

16. juli 2013 kl. 14:37

Dette er et autentisk (!) bilde fra et møte i motstandsbevegelsen under krigen. Bildet er en unik og verdifull historisk dokumentasjon. Det foregår i hytta til den kjente Ole B. Garberg, bak til venstre, i hytta han reiste i haugene mellom Garberg og Tømra, og som han bruke til illegalt arbeid. Far min, Torvald Størseth, sitter foran til venstre. De er i godt humør på bildet, men det var blodig alvor, ja, så alvorlig det var utrolig dristig at bildet ble tatt.

Arne Johansen fra Trondheim, til høyre bak, ledet Thingstadgruppa etter at Thingstad ble skutt på Kristiansten festning i Trondheim, sammen med bl.a. klokker Morset fra Selbu. Johansen ble selv skutt ei tid etter at bildet er tatt.

John Atle Krogstad, historiker og kjent SV-politiker fra Orkanger, skriver med bakgrunn i sin hovedoppgave om emnet:

«..arrestasjonen av Henry Thingstad søndag 16. februar 1943. Han ble lokka inn i en bil og kidnappa av folk fra Rinnanbanden, eller «Sonderabteilung Lola» som den ble kalt. Så fulgte en rekke arrestasjoner som ramma kommunistenes apparat og andre grupper, bl. a. lederne for Sivorg. og Milorg. i Trøndelag. Flere ble utsatt for voldsom tortur etter arrestasjonen. 4. mai ble 11 av de arresterte dømt til døden og 19. mai ble de skutt.10 av disse med Henry Thingstad i spissen kom fra «Thingstadgruppen».

Opprullingene ramma kommunistenes illegale apparat hardt. Flere gikk nå i dekning eller flykta til Sverige. Den militære lederen, Arne Lund, gikk i dekning på Ler før han via jernbanen kom seg over til Sverige. Sentralkomité- medlem Arne Johansen gikk i dekning på Ler sammen med Hjalmar Nilsen. Disse to unngikk så vidt å falle i Rinnanbandens klør.

I Sverige ble det lagt planer om å befri Thingstad og de andre etter arrestasjonene i februar/mars. Det ble også planlagt reorganisering. Tre av de som hadde deltatt i denne motstandsbevegelsen, Arne Lund, Ole B. Garberg og Spaniakjemperen Arthur Folden ble imidlertid arrestert av svensk politi på vei fra Sverige til Trøndelag. Flere kilder peker i retning av et samarbeid mellom enkelte i den norske legasjonen i Stockholm og det svenske politiet.

Motstandsarbeidet fortsatte bl. a. med utgangspunkt i en base på Ler og i «Wærdahlgruppen». Carsten Wærdahl ble etter arrestasjonene i februar/mars leder for partiets motstandsarbeid i Trøndelag. Den nye ledelsen la konkret planer om på nytt å prøve å likvidere Rinnan, men likvidasjonsgruppa fikk ikke nærmere ordre før nye arrestasjoner ble iverksatt. Carsten Wærdahl ble tatt på en tilsvarende måte som Henry Thingstad, ikke ved åpen arrestasjon, men ved kidnapping 15.10.43. Så fulgte arrestasjoner av flere titalls personer.

Oberstormführer Ritter, Steinke fra SD og Henry Rinnan med 3-4 av sin bande rykka ut til nedre del av Gauldalen der 7 motstandsfolk knytta til NKPs apparat ble tatt. Arne Johansen ble skutt ned av Henry Rinnan sjøl. Flere ble underkasta grusom tortur. En del klarte å rømme via organisasjonens egne flyktningruter til Sverige. Ved krigsretten 6. november 1943 ble 7 kommunister, bl. a. sentrale folk som Wærdahl-brødrene og Arne Johansen, dømt til døden sammen med AUF-lederen Øystein Langseth. Både Gustav Andersen og Arne Johansen ble brakt inn i rettssalen på båre, Andersen pga. torturen og Johansen på grunn av Rinnans skudd. Arne Johansen døde før henrettelsene fant sted 17.11.43.

Ole B. Garberg og min far var naboer i Innbygda og kamerater gjennom ungdomsårene og i politikken. Ole B. ledet motstandsgruppa i Selbu før han flyktet til Sverige. Han er på illegalt besøk tilbake i Selbu på bildet, og far min, Torvald Størseth, tok over ledelsen av gruppa. (Se boka «Skardørsfjella er min himmel». Ole B. Garberg fortel til Inga Næss.)

Arthur Folden, fremst til høyre på bildet, var med O.B. over fra Sverige da de tok bildet. Pussig nok ble jeg og min familie godt kjente med Arthur Foldens senere kone, Inger Wahl, da vi bodde i Hammerfest. Arthur Folden giftet seg meg Inger og flyttet til Hammerfest, men da vi kom dit i 1980, var han på mystisk vis forsvunnet flere år tidligere. Kanskje var han dratt over til Sovjet, trodde Inger. Noen kom seg «ikke ut av krigen» etter krigen heller, men jeg kjente ham ikke, og vet ikke om det gjaldt ham. Han var tidligere Spaniakjemper og med i den internasjonale brigade på Folkefront-regjeringens side mot Franco fascistene i borgerkrigen (1936-39), og hadde vært med fra starten etter den tyske okkupasjonen (Se boka «Menn i mørket» av Asbjørn Sunde: Om Osvaldgruppens kamp mot den tyske okkupasjonsmakten).

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s