Sonderingsmøter i forbindelse med prosjektet «Den røde flyktningruten – en togtur fra Trondheim til Østersund»

Program:
På møtene vil Berit Rusten, Panter Tanter Produksjoner, presentere ide og bakgrunn for prosjektet «Den røde flyktningruten – en togtur fra Trondheim til Østersund». Møtene vil også gi rom for fortellinger fremmøtte måtte ønske å presentere.

Klikk her så får du opp invitasjonen med design av Roger Aasegg:

Invitasjon

Målet med sonderingsmøtene er todelt:
1) Knytte kontakter med de som kan tenkes delta i selve prosjektet på ulike plan.
2) Få frem fortellinger fra flyktningrutene, kurervirksomheten og den illegale avisdistrubisjonen.
«Den røde flyktningruten – en togtur fra Trondheim til Østersund» er foreløpig en prosjektide. Tanken er at publikum skal fraktes med tog fra Trondheim til Østersund, med stopp på Stjørdal, Gudå, Meråker, Storlien og Østersund. Tidsriktig togsett blir lånt ut fra Hamar jernbanemuseum. Underveis på togturen vil innsatsen til Thingstad/Wærdahlgruppene i motstandskampen mot nazistene under andre verdenskrig, løftes frem. Dette tenkes skje med uttrykk fra scenekunst, musikk, visuell kunst, tidsvitner, nettkommunikasjon, video og historiefaget. Selve prosjektet tenkes iscenesatt lørdag 9. og søndag 10.april 2016.

For å få dette til, håper Panter Tanter Produksjoner å få deg/dere med på laget.

Se: https://motstandskamp.wordpress.com/

Dette førprosjektet er støttet av Sør- Trøndelag Fylkeskommune
For spørsmål, kontakt: beritrusten@gmail.com og tel: 004793229162

Bakrunnsinfo:
Thingstad/Wærdahlgruppene var et kommunistisk ledet motstandsapparatet, som var aktivt fra 9. april med sitt flyktningarbeid. Jernbanenettet fra Trondheim til Storlien/Østersund var sentralt i denne virksomheten. Parallelt med dette, organiserte Thingstad/Wærdahlgruppene kurervirksomhet og transport av illegale aviser med togene. Mange jernbanefolk deltok i dette arbeidet. Mange jernbanefolk ofret livet eller helsa i opphold blant annet i Nacht und Nebel-leiren Natzweiler. Og noen ble skutt. Det er reist en minnetavle på Trondheim stasjon over jernbanefolk som ga sitt liv. I kjølvannet av «den kalde krigen» er innsatsen blitt usynliggjort. Det er mange helter som aldri fikk heder eller takk.
Jon M. Lund skriver:
Vi som var grenselosar, gjekk vel ut på langt større fårer enn vi var klar over./…/…/ Så er det ein annan ting som eg og mange fleire enn eg tykkjest er vondt, at det berre er nokre få som har kome og leita opp meg, kva dette no har si årsak?/…/ Det hadde vore veldig så gildt at nokre har kome og vi har fått ein lang samtale om det som gjekk føre seg.

Dette utsagnet er selve motoren i dette prosjektet. Det er for sent med den samtalen Jon M.Lund ønsket seg, men Panter Tanter Produsjoner er overbevist om at mange er interessert i å oppleve fragmenter av fortellingene den samtalen kunne dreid seg om.

Legg igjen en kommentar