Det er aldri for seint

I dag fikk jeg en gledelig beskjed. Et brev med informasjon om en minnemarkering i Trondheim, i forbindelse med andre verdenskrig. På minnemarkeringen, som arrangeres 8. mai 2015, vil veteraner fra andre verdenskrig som fortsatt lever, få regjeringens minnemedalje.

Ettersom jeg i flere år har arbeidet med å løfte frem den kommunistiske motstandsbevegelsen i Trondheim/Trøndelag, Thingstad/Wærdahlgruppene, merker jeg meg med glede og stolthet at Ivar Wiggen og Gunnar Gundersen, to medlemmer fra disse gruppene, er blant de som skal motta sin velfortjente medalje.

Ivar Wiggen og hederen til Thingstad/Wærdahlgruppene
Ivar Wiggen, hvis tvillingbror Kolbjørn Wiggen ble skutt 17. november1943, spilte en avgjørende rolle for PanterTanter Produksjoners initiativ til å skape et arrangement, sammen med Trondheim Kommune, Norges Kommunistiske Parti(NKP) og Forsvarets Avdeling for kultur og tradisjon (FAKT), som hedret Thingstad/Wærdahlgruppene 17. november 2014.

En dag i slutten av november 2012, sa Ivar Wiggen til meg, som var på besøk: «Det står ingenting i avisen i år heller, om innsatsen som kostet min tvillingbror livet.»

To år etter, på dagen 71 år etter at åtte medlemmer fra Wærdahlgruppen ble skutt på Kristiansten festning, ble arrangementet avviklet.

Oppslutningen var overveldende. Fane og Minnehallen i Rustkammerets vegger bulte, da hallen, som tar 100 mennesker, ga plass for langt over 300. Før hovedarrangementet sa kommandant Morten Henriksen, ved en stilig markering ved Frihetsbautaen: «19 av i alt 23 patrioter som ble skutt, var fra Thingstad/Wærdahlgruppene. Det faktum at så mange tilhørte de kommunistiske gruppene, sier noe om den innsatsen de la ned. Det har nå gått 71 år og det er selvsagt alt for lang tid. Situasjonen etter 2. verdenskrigen og den kalde krigen må ta noe av skylda for dette. Det er likevel en skam at det har gått så lang tid før denne delen av vår hjemmefront får den oppmerksomhet og heder den fortjener.»

Tvillingsbrødrene Wiggen
Ivar og tvillingbroren Kolbjørn arbeidet tett sammen i motstandsarbeidet. Odd Eggen mistet to av sine brødre i konsentrasjonsleire. To brødre som begge var tilknyttet Thingstad/Wærdahlgruppene. Odd Eggen fortalte i en samtale 12/12 2013:
«Det var tvillingene Wiggen. En kom en kveld på Eggengården og sa han skulle til Oslo. Neste  dag var han fortsatt der. «Dro du ikke til Oslo?» spurte vi. «Nei det ble ikke noe av», sa han. Kanskje var det ikke samme tvillingen som dagen før, som nå var der. Men, vi kunne aldri med sikkerhet si hvem som var hvem av dem og sånn dekket de over sin virksomhet. En virksomhet som innbefattet distrubusjon av illegale aviser, kartlegging av okkupasjonsmaktens bevegelse, flykningarbeid ol.
Gunnar Gundersen
Gunnar Gundersen var jeg så heldig å samtale med, i selskap med jounalist Haldis Neergaard fra Adresseavisen og John Atle Krogstad, som har skrevet en hovedfagsoppgave om Thinsgtad/Wærdahlgruppene i 1975.

Av Gunnar Gundersen lærte jeg at man ikke behøvde å være kommunist for å melde seg til innsats i Thingstad/Wærdahlgruppene. Han sa 10/1 2014: «Det var Ole Berg- en gammel kommunist, som kontaktet meg. Jeg skulle ta med meg en konvolutt med penger, som ble brukt til Rød Hjelp. Til de som trengte det, f.eks hustruer til arresterte. Han hadde tegna en slags plen, med blomster i ulike farger, og når jeg fikk konvolutten, ble det merket av i «blomsterbedet» at jeg hadde fått konvolutten og hvor mye det var. Vi hadde kontakt til NKL. Der var Kolbjørn Wiggen.

Jeg tenkte ikke på hvem nettverket jeg deltok i tilhørte. Jeg meldte meg til Hjemmefronten. Vi var ikke så opptatt av båsene. Alle som ville yte motstand, var våre samarbeidspartnere».

Akkurat nå smelter isen
Jeg får ikke selv anledning til å delta på arrangementet som vil foregå på Krigsseilerplassen 8. mai. Jeg er invitert til en utstillingsåpning på jernbanemuseet på Hamar samme dag. Den utstillingen vil ta for seg N.S.B.s rolle under krigen og motstandskampen relatert til jernbanen. Mye av Thingstad/Wærdahlgruppenes innsats er knyttet opp mot jernbanenettet, fra Røros og til Snåsa og derfor har den kommunistiske motstandsbevegelsen i Trøndelag fått en egen vegg på utstillingen i Hamar.

Trykket er der!
I Trondheim er det foreløpig ikke funnet et musealt rom for Thingstad/Wærdahlgruppenes innsats. Men, trykket er der. Det viser utdelingen av heltemedaljene til de to fraThingstad/Wærdahlgruppene. Det uttrykkes i plassen Jernbanemuseet gir Thingstad/Wærdahlgruppene. Og, Panter Tanter Produksjoner (PTP) gir seg heller ikke. I samarbeid med Hamar Jernbanemuseum, som har lovet å stille med tidsriktig togsett, vil PTP etter all sannsynlighet iscenesette en togtur fra Trondheim til Østersund, «Den røde flyktningruten». (Sett av 9. eller 10. april 2016). Her vil stadig nye fortellinger om den underkjente innsatsen til den kommunistiske motstandbevegeslen i Trondheim/Trøndelag, med vekt på jernbanens rolle, løftes frem.

Det er aldri for seint.
Gratulerer, Ivar Wiggen og Gunnar Gundersen.

_k2_15236848

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s